Návštěva parlamentu

Město Opava se pomalu probouzelo a třicet studentů naší školy, zástupců Studentského parlamentu, vyrazilo do našeho hlavního města. Cílem cesty byl Parlament Poslanecké sněmovny České republiky. Po příjezdu do Prahy, jsme vyrazili směr Malá strana, kde parlament sídlí. Po cestě jsme si prošli to nejhezčí, co město nabízí – zastavili jsem se na Václavském i Staroměstském náměstí, prošli Prašnou branou a přes Karlův most se dostali až na Malou stranu.
V parlamentu nás jako první čekalo zajímavé video, které shrnulo historii a význam PČR. Následovala samotná prohlídka. Měli jsme štěstí na výstavu Naši prezidenti, která mapovala všechny muže v čele naší republiky. Nový pan prezident svůj panel ještě neměl, za to jsme viděli originál slibu, který nedávno podepsal. Brzy jsme došli k tomu nejzajímavějšímu – hlavnímu sálu, kde probíhají všechny schůze sněmovny a který můžeme často vidět v televizi. Viděli jsme, kde sedí poslanci, ministři a vyslechli si i pár zajímavých příběhů. Vyšli jsem i na terasu, odkud byl krásný výhled na Malou stranu i Pražský hrad. Po cestě zpátky jsme probrali, co nás nejvíce zaujalo a jak studenti vnímají současnou politiku u nás. Pak už byl čas vrátit se zpátky do Opavy.
Je třeba závěrem říci, že bez vstřícnosti Ing. Silvie Sobkové a SRPŠ, které nám zcela uhradilo ne zrovna levnou cestu do Prahy, nikdy by se tato inspirativní a zajímavá akce nemohla uskutečnit. Děkujeme.